În perioada 28-31 iulie a.c. în localitatea Rădăşeni de lângă Fălticeni va avea loc cea de-a III-a ediţie consecutivă a Taberei SF „Asphar” care va cuprinde o suită de manifestări tematice după cum urmează: în prima zi se va dezbate „Literatura şi filmul SF-o alternativă de educaţie non-formală Pământul Viu” cu referinţe literare, mitice şi ştiinţifice susţinute de prof. Mircea Nanu Munteanu.
Tot în cadrul acestui atelier SF de literatură va conferenţia criticul literar şi recenzentul de carte Adina Ailoaie care le va vorbi celor prezenţi despre direcţia estetică actuală, analiză şi interpretare a textului în literatura SF.
Sesiunile deschise de scriere creativă vor fi moderate de scriitorul Cătălin Badea Gheracostea, redactor la „Observator Cultural” şi moderator la „Radio România Cultural”, un mai vechi prieten al sucevenilor, care va prezenta şi „Copacul cu poveşti sădit şi îngrijit de Constantin Urzică”. Prima zi va fi încununată de prelegeri despre „Introducere în istorie şi critică literară” şi proiecţii de filme SF. Ziua a doua va debuta cu tema, „Arta SF-un portal spre viitor” într-un dialog cu scriitorul Marian Coman. Va urma apoi „Despre literatură şi benzi desenate”, un atelier de modelaj artistic coordonat de prof. Călin Dănilă, preşedinte al Academiei „Pământul Viu”, o prezentare video interesantă cu tema „Building of tomorrow” realizată de arh. Constantin Lungu şi un atelier de desen „Zootopia”-animale fantastice imaginate şi desenate de participanţii la tabără şi o seară de teatru cu umbre, moderată de Alexandra Ceornei. Ziua se va încheia cu o proiecţie de filme SF. Ziua a treia va debuta cu „Lumea viitorului-versiuni posibile de la steam la cyber punk şi mai departe scriitorul”, prelegere susţinută de scriitorul Grigore Achim, iar „Despre publicarea în reviste electronice-avantaje, capcane, mize” le va conferenţia celor prezenţi George Sauciuc. O altă temă a zilei, „Elemente de redactare, formatare şi DTP pentru self publishing” va fi susţinută de Raluca Maxim şi Rareş Şandru. „Ce-ar fi dacă?” o întrebare axată pe discuţii libere între participanţii la tabără pe tema celor mai credibile sau posibile variante de viitor ale omenirii. Dezbateri pe temele „Jocuri video versus cultură” susţinute de profesorul John Caulea de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” din Fălticeni şi două echipe de câtre trei elevi de la acelaşi colegiu şi „Umanitate, robotică şi tehnologie” prelegere ţinută de Mihai Cristian Fetcu, unul dintre organizatorii taberei. „Arhitectura viitorului între utopie şi realitate” va fi moderată de arh. Constantin Lungu. Despre condiţiile participării la Tabăra SF „Asphar” puteţi afla mai multe şi de la prof. Călin Dănilă de la Academia „Pământul Viu”, unul dintre organizatorii suitei de evenimente prezentate.