Figura sa carismatică a rămas legendară, la fel ca şi a sa creaţie, temutul F.B.I. (Biroul Federal de Investigaţii), al cărui fondator şi director a fost din 1924 până la a sa moarte, el însuşi fiind John Edgar Hoover (1895-1972), omul care a pus pe fugă criminali notorii şi a intentat dosare penale fraţilor Kennedy, John F. Kennedy şi Robert (Bobby), scoţând la iveală corupţia celei mai puternice democraţii de pe planetă.
Criminalişti de înaltă clasă au fost şcoliţi la celebra Academie FBI, îmbunătăţindu-şi metodele de investigaţii în timp astfel încât, azi, mulţi dintre noi urmărim celebrul serial ştiinţific „Criminaliştii” („Forensics”) ori artisticul film „Criminal minds” (Minţi criminale”) cu Joey Mantegna prin care ni se relevă o parte din tainele meseriei de detectiv criminalist.
Cum nimeni nu este perfect, oricât de corect ar fi, Hoover a intrat în vizorul mass-mediei deoarece s-a opus făţiş faţă de activitatea de apărare a Drepturilor Omului, de peste Ocean, în Congres. Venit de peste Prut, probabil, după nume, cu origini italiene florentine, medicul român Grigore Alexandru Benetato (1905-1972) se stabili în capitala ţării, Bucureşti, ca academician şi universitar, el aplecându-se cu osârdie peste studierea sistemului nervos central în imunologie, perfecţionând tehnica zisă a „capului izolat” realizând numeroase experimente medicale de succes chiar şi azi. Foarte probabil că „urmaşii” lui Hoover şi-au însuşit şi ceva din cunoştinţele doctorului Benetato, perfecţionându-le la un alt nivel ştiinţific.