Declarat si invederat fiind un republican convins inca de mic copil, m-am interesat in preocuparile mele istorice si de Casa Regala a Romaniei, desi nu o agreez deloc in prezent. In schimb am apreciat pana la un punct al sustenalitatii istorice a devenirii Romaniei Mari, realizarile cu adevarat remarcabile si memorabile pe scara istoriei ale suitei regale Carol I, Ferdinand I Intregitorul si regina Maria.Nu stiu cat si in ce masura generatiile mai noi constientizeaza ce a insemnat de fapt Monarhia ca institutie in Romania.
Unii zic ca a fost o evolutie istorica, altii o involutie. Faptul ca poporul roman nu are o traditie dinastica precum cel danez – stiut fiind faptul ca monarhia daneza este cea mai veche de pe batranul continent, datand de la anul 900 al Erei Crestine sub domnia venerabilului Gorm zis cel Batran – ci, mai degraba una de os domnesc, este mult mai dificil pentru el sa accepte conceptual de “monarhie constitutionala” ca fiind cea mai noua forma de guvernamant din lume, urmand republicii si, implicit, imperiului.
Ne asteptam sa vedem un rege costumat ca in Evul Mediu in zale din cap pana-n picioare pornind la lupta cu globul crucifer intr-o mana si cu spade in cealalta eliberand din mainile balaurului vreo fecioara ori pornind sa “elibereze” un mormant dintr-o tara fictiv sfanta. Este o imagine falsa a monarhului constitutional. Astazi regele – in tarile cu traditie dinastica care se respecta si enumeram triunghiul Nordic Danemarca, Norvegia, Suedia, apoi popularul Regat Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord si nu in ultimul rand sudica Spanie – este un simbol national, o definitie in mintea poporului supus pe principiul “regele domneste dar, nu guverneaza” adica, cu alte cuvinte toate greutatile cad pe umerii Parlamentului, dar unul solid ca o casa zidita pe o stanca, si nu unul facut din castele de nisip. Alunecarea lui Carol al II-lea, regele nostrum play-boy de trista amintire, pe panta dictaturilor si apoi “tradarea” defunctului rege Mihai I al Romaniei a injectat in venele romanilor teama de monarhie, desi multi semeni de-ai nostri muncesc in tari monarhii constitutionale de pe batranul continent.Nu batem aici apa in piua cine a fost si a ramas regale Mihai I ci abordam modul in care dupa stramutarea lui la cele vesnice incepe adevaratul balci prin care toti politicienii ramasi de ieri pe azi varsa lacrimi de crocodile, basca ca moartea regelui a fost anuntata cu 48 de ore inainte de a muri, grabind voit lucrurile inru funeralii nationale care sa deturneze atentia de la adevaratele grave probleme ale Romaniei, asa ca, dragi romani, decat sa va bociti regele, mai degraba v-ati preocupa de grija zilei de maine, idea fiind sa nu va renegati istoria nationala. Ca de monarhie, nici vorba la romani, fiind doar un produs de import, unul de vita nobila la inceput, dar acrit si otetit la sfarsit.